List ZNP w sprawie szczepień przeciw Covid-19

Minister – członek Rady Ministrów, Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

Pełnomocnik rządu ds. szczepień

Szanowny Panie Ministrze!

Z uwagi na Pana wypowiedzi dotyczące przesunięcia terminu szczepień nauczycieli wnioskujemy o zorganizowanie pilnego spotkania z kierownictwem ZNP (w trybie online) w sprawie rozpoczęcia akcji szczepień przeciw COVID-19 wśród nauczycieli i pracowników oświaty.

• jest kluczowe dla zdrowia i życia pół miliona pedagogów, a także prawie 5 mln uczniów oraz ich rodzin i najbliższych,
  • umożliwi powrót do kształcenia w formie stacjonarnej,
  • jest szansą na uczenie w salach lekcyjnych i bezpośredni kontakt uczniów i nauczycieli, który jest najlepszy dla rozwoju i zdrowia dzieci i młodzieży,
  • wpłynie korzystnie na sytuację rodziców uczniów wracających do szkół m.in. poprzez możliwość powrotu do pełnej aktywności zawodowej.

Zakwalifikowanie nauczycieli do I etapu Narodowego Programu Szczepień przeciw COVID-19 jest posunięciem, które ZNP postuluje od pół roku. Natomiast decyzja o odłożeniu rozpoczęcia dobrowolnych szczepień, kiedy mamy już możliwość skorzystania ze szczepionki przeciwko COVID-19, wydaje się nieuzasadniona z punktu widzenia społecznego i epidemicznego. Obawiamy się, że bez tego powtórzy się sytuacja, z jaką mieliśmy do czynienia jesienią ub. r. i dużą liczbą zachorowań po powrocie do szkół.

Z poważaniem,

Sławomir Broniarz /-/